F.A.Q. Hydrographics dipping
- Wat kan er allemaal gedipt worden?
- Bijna alle materialen kunnen gedipt worden (metaal, hardhout, kunststof, glas, enz.). Zelfs bloemen worden wel gedipt. Maar voor het dipproces kunt u het beste een stevige ondergrond hebben. Het voorwerp moet kortstondig tegen water kunnen en fysiek handelbaar zijn. Dus als u een gamecontroller of een laptop wilt dippen, dan dient u het product helemaal uit elkaar te halen en alleen de kappen te dippen.
- Welke keuze aan prints/ motieven zijn er?
- Er zijn veel verschillende motieven zoals: carbon, hout, camouflage, metaal, steen, dieren etc. Kijk voor beschikbare prints onder de categorie prints.
- Producten laten dippen?
- HG Dipping is ingesteld op het leveren van materialen. Wij verkopen hydrographics producten, pigment poeders, plastic dip en verscheidende toebehoren. Zie Webshop!
- Ook dippen wij soms wel voor klanten. Maar om lange wachttijden te voorkomen nemen wij niet alles aan. Wilt u iets laten dippen vul dan op de pagina Dip service het formulier in of stuur ons een mail info@hgdipping.nl.
- Is het goed zelf te doen?
- Met de pakketten die wij verkopen en de handleiding om u te begeleiden tijdens het proces, zult u zelf in staat zijn om voorwerpen te dippen. Wij raden wel altijd aan om één of twee kleine test dippingen uit te voeren.
- Wat heb ik allemaal nodig om zelf te gaan dippen?
- Om zelf te kunnen dippen heeft u de producten van HG Dipping en een waterbak nodig. Dit kan al heel simpel met een klein bakje. U hebt een bak nodig met water van 30 °C a 32 °C en de bak moet groot genoeg zijn voor het te dippen object. Ook moet u de mogelijkheid hebben om uw voorwerp na het dippen te kunnen afspoelen. Als u een dipkit groot besteld, heeft u alle producten om een complete dipping uit te voeren (dipkit is wel zonder dipbak).
- Moet ik de objecten eerst voorzien van een basecoat voordat ik ga dippen? En wat is een besecoat?
- Bij alle prints heeft u een basecoat oftewel basiskleur nodig. De prints zijn licht doorlatend. Wat inhoud dat de print samen met de basecoat kleur het eindresultaat bepaald. Zo kunt u van elk object iets unieks maken. Vaak wordt de basecoat kleur zwart of wit toegepast. Maar alles is mogelijk, zelfs neon kleuren! Zie dipvoorbeelden, of kijk bij de gewenste print. Wij geven altijd aan met welke basecoat kleur de afbeelding is gemaakt. Onze plastic dip is ook geschikt als basecoat vervanger. U kunt ook altijd even informeren naar de mogelijkheden (contact).
Een basecoat is een speciale basislak die voor dit proces bedoeld is. Bij gebruik van een andere basislak is het goed mogelijk dat de print niet gaat hechten en het dipproces mislukt (meteen of te zijner tijd).
- Hoe kan ik de folie het beste bewaren?
- De hydrographic folie is zeer gevoelig voor vocht en temperatuur. Om de levensduur en de kwaliteit te waarborgen kunt u het beste de folie opslaan in een ruimte met minder dan 60% vocht en een temperatuur tussen de 20°C en 25°C.
- Moet ik na het dippen het object altijd voorzien van een blanke lak?
- Om een krasvast en uiterst duurzaam eindresultaat te verkrijgen, moet u de voorwerpen na het dipproces altijd voorzien van een blanke lak.
- Ik heb folie ontvangen waar kreukels in zitten. is dit erg?
- Dit is geen probleem. Bij dit proces moet u de folie activeren (met de activator) en dan veranderd de folie in gel, eventuele kreukels zijn dan weg.
- Kan ik ook minder folie bestellen dan 1 strekkende meter?
- Nee. Wij verkopen de folie alleen per strekkende meter. Mocht u twijfelen aan een print dan kunt u altijd samples bestellen.
- Als het dippen mislukt kan ik het object dan weer opnieuw dippen?
- U kunt na het mislukken van het dipproces uw voorwerp gewoon weer opnieuw dippen. Laat eerst het voorwerp drogen, schuur het dan lichtjes op en breng opnieuw de basecoat aan. Na het drogen van de basecoat kunt u het dipproces gewoon weer opnieuw uitvoeren.
Dip problemen!!
Als u tegen problemen aanloopt bij het dippen dan moet u als volgt te werk gaan:
- Controleer of u het dipproces heeft uitgevoerd volgens ons stappenplan in de handleiding. De handleiding heeft u gekregen als PDF via de mail samen met de factuur. En de handleiding staat ook als link op uw pakbon!
- Gebruik als basis kleur de basecoat die wij aanbieden. Op de folie zit verf, en onze basecoat is speciaal voor dit proces. Verschillende soorten verf kunnen elkaar tegenwerken. Eigen verf kan (maar hoeft niet) het probleem veroorzaken.
- Heeft u nog steeds problemen kijk dan naar fouten/ oplossingen die ook in de handleiding staan of hieronder.
- Als het dan nog steeds niet lukt kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Stuur ons dan een mail. Graag met order en/of Factuur nummer en het liefst ook foto’s of filmpje naar
info@hgdipping.nl
- De film ontbindt meteen nadat het op het wateroppervlak wordt neer gelegd.
- Het kan zijn dat er nog activator van de vorige dipping op het water drijft. Wij raden aan om het water van relatief kleine dipbakjes elke keer te verversen. Bij wat grotere dipbakken; dip niet te snel achter elkaar aan maar wacht wat langer. Ook kan het zijn dat het water niet de juiste temperatuur heeft.
- Na het aanbrengen van de activator wordt de film niet vloeibaar.
- U heeft de verkeerde kant van de film op het wateroppervlak neergelegd.
- Bij het dippen zie je dat de folie kreukels/ vouwen krijgt.
- U heeft te weinig activator aangebracht of u heeft niet de juiste weektijd of inwerktijd activator aangehouden. ZIe voor tijden de handleiding.
- De print hecht na het dippen niet aan het object, de print glijdt gewoon van het object af.
- U heeft veel teveel activator aangebracht. Ook kan het zijn dat uw watertemperatuur niet correct is.
- Nadat de print is aangebracht op het object, zijn er bellen gevormd in sommige gebieden?
- Toen de film op het water werd geplaatst, zijn er luchtbellen onder de film gekomen. Op de plaatsen waar luchtbellen zitten hecht de film niet. U kunt proberen om voorzichtig de luchtbellen onder de folie vandaan te duwen (meteen na het neerleggen en met een latex handschoen aan).
Of het probleem is de diphoek. Omdat de diphoek niet juist was zijn er kleine luchtbellen blijven zitten. Met een natte latex handschoen lichtjes en voorzichtig over de bubbels wrijven (voordat u het object afspoelt). Defecten die er nu nog zijn, zijn meestal na het spuiten van de blanke lak niet of nauwelijks nog zichtbaar.
- Het lijkt dat de dipping goed is, maar er na het spoelen komen er in de basecoat puntjes tevoorschijn?
- Meestal wordt er te weinig activator op de film gespoten.
Ook kan het object ondergedompeld zijn onder een te kleine hoek. Er blijven dan luchtbellen aan het object kleven. U moet dan onder een grotere hoek dippen.
Als het dippen niet rustig genoeg gedaan wordt kunnen er ook luchtbellen aan het object blijven kleven.
U moet ook zorgen dat er geen stof op de print of het object zit voordat het object wordt ondergedompeld.
- De print spoelt eraf en de basecoat lost op?
- U heeft te lang gewacht met afspoelen. De activator heeft de kans gekregen om verder in te werken.
- De print verkleurd erg bij het afspoelen?
- Bij het afspoelen is te warm water gebruikt. Spoelwater mag nooit warmer dan dipwater zijn. Bij het spoelen worden de objecten altijd dof en moet onder andere de blanke lak voor de glans zorgen.
- Het patroon is zeer ruw, krom of vervormd?
- Het object werd niet op een rustige manier ondergedompeld. Dit kan bijvoorbeeld bij grote en zware onderdelen gebeuren. Probeer voorzichtig te zijn bij het onderdompelen.
Ook is het soms nodig om bij grote objecten het object niet alleen te laten zakken maar ook om het wat te slepen om zo meer verf bij het object te krijgen. Als er teveel gesleept wordt ten opzichte van het laten zakken dan krijgt u een ophoping van verf.
- In een hoek of op een afgerond oppervlak van het object zit geen patroon?
- Het object was al nat voordat het gedipt werd. Als het object nat is dan kan de print zich niet hechten.
Of de dip hoek is niet juist ten opzichte van uw object. Als er lucht blijft zitten komt daar geen print. De diphoek is sterk afhankelijk van het soort object. Bij het dippen moet het object ook vaak gekanteld worden.
«Terug naar hydrographics product informatie pagina!